زمانی که صحبت از انواع سیم میشود، باید بدانیم که سیمها را میتوان در دستهبندیهای مختلفی قرار دهیم. میتوان آنها را از نظر کاربرد، جنس هادی، ولتاژ نامی و … تقسیمبندی کرد. در ادامه انواع سیم را از نظر ساختمان و نحوه نامگذاری آنها بررسی میکنیم.
انواع سیم از نظر ساختمان
1. سیم مفتولی
سیم مفتولی که به آن سیم خشک هم گفته میشود، یک رسانای منفرد و دارای یک رشته هادی است. سیم مفتولی توسط یک لایه عایق pvc محافظت میشود. در مطلب دیگری راجع به عایق PVC، کاربرد آن و تفاوت pvc و xlpe به صورت مفصل صحبت کردهایم. از آنجا که سیم مفتولی دارای قابلیت فرمدهی خوبی میباشد، انتخاب خوبی برای قرار گرفتن در تابلوبرقها بوده و نصب آن در زیر گچ و داخل لوله نیز امکانپذیر است. از این سیم در فرکانسهای بالا استفاده میشود و ولتاژ نامی آن بین 300 تا 700 ولت است. سیم مفتولی با سطح مقطعهای 1.5 تا 240 میلیمتر مربع تولید میشود. این نوع سیم، از ارزانترین انواع سیم موجود در بازار میباشد.
2. سیم افشان
سیم افشان همانطور که از اسمش مشخص است، به صورت یک رسانای منفرد نبوده و از به هم تابیده شدن تعداد زیادی رسانای مسی تشکیل شده است. از سیم افشان به دلیل انعطافپذیری بالا، در سیمکشی ساختمانها استفاده میشود. ولتاژ نامی سیمهای افشان 300 تا 500 ولت بوده و در سطح مقطعهای 0.5 تا 240 میلیمتر مربع تولید میشوند. لازم به ذکر است که در جریان یکسان، سیم افشان از سطح مقطع بالاتری نسبت به سیم مفتولی برخوردار است.
3. سیم نیمه افشان
سیمهای نیمهافشان از نظر ساختمان به سیمهای مفتولی شباهت دارند. کاربرد آنها نیز مشابه یکدیگر است، با این تفاوت که سیم نیمه افشان انعطافپذیری بالاتری داشته و در مواردی که انعطافپذیری سیم مفتولی کافی نباشد، از این نوع سیم استفاده میشود. تعداد رشتههای سیم نیمه افشان از سیم افشان و قطر ان از سیم مفتولی کمتر بوده و ولتاژ نامی آن مانند سیمهای مفتولی، یعنی بین 300 تا 700 ولت میباشد. از این نوع سیم در در تاسیسات نصب ثابت در محیطهای خشک و در داخل لوله به صورت روکار یا توکار استفاده میشود.
نامگذاری انواع سیم
علائم موجود روی انواع سیمها میتواند براساس استانداردهای متفاوتی باشد و استاندارد مورد استفاده در ایران، همان VED آلمان است. نامگذاریها براساس مولفههای مختلفی از جمله نوع عایق، جنس هادی، شکل هادی و … انجام میشود و به هر مولفه یک حرف اختصاص داده شده است. در مطلب دیگری که تحت عنوان جدول علائم اختصاری سیم و کابلها نوشتهایم، تمام این علائم را به صورت کامل بررسی کردهایم.
N: علامت سیم مسی است که با استاندارد VDE آلمان ساخته شده.
Y: به معنی عایق پروتودور PVC هر رشته
S و Z: علامت سیمهای مخصوص هستند.
F: علامت سیمهای نرم است.
A: سیمکشی داخل لولهها
M: سیمهای مقاوم در مقابل رطوبت
در ادامه نامگذاری چند نمونه از پرکاربردترین انواع سیمها را بررسی میکنیم.
سیم NYA
سیم NYA که با روکشهایی به رنگ سبز، سیاه، آبی و قهوهای تولید میشود، در محلهای خشک و داخل لولههای PVC و فولادی نصب میشود.
سیم NYM
سیم NYM در محیطهای خشک و مرطوب قابل استفاده است. با یک لایه عایق PVC محافظت شده و روکشی به رنگ سیاه، قهوهای یا آبی دارد.
سیم NYFA
سیم برای مصرف لوستر و چراغها
سیم NYZ
سیم با روکش پلاستیک مخصوص برای روشنایی و لوازم خانگی